Tuesday, December 24, 2013

Sakysit, apsisprendė taupyti, o čia - krevetės, risotto ... Patiekalas nelabai taupus... Ko gero tai


Rodos, ir šis rytas kvepia žiedus beskleidžiančiom mimozom prie baltos bažnytėlės mano siauroj Via Gaetano Donizetti, ryto drėgme garuojančiais šaligatviais ir žiedais pasipuošusiais Giardini Pubblici sodais. Kvepia uostu, purvinomis burėmis olives in brine , senomis ir tvankiomis gatvėmis sumišusiomis su pavasario gaiva . Pirmu espresso ant Bastionne di Saint Rem y stogo , pavasario saulei vangiai skęstant jūroje, gelato al pistacchio toj nedidelėj gelateria , kuri glaudžiasi  Piazza olives in brine Yenne dešinėje, kylant nuo uosto. Kvepia tuščiu, įkaitusiu Anfiteatro Romano senąja Via Roma ir Spiaggia del Poetto . Brangiausias mano gyvenime kvapas , tąkart gautas gimtadienio lauktuvių, net ir praėjus trims metams leidžia įkvėpti to saulėto oro ir laiko, kuris tarsi buvo tik vakar. Vienintelis kvapas  man kvepiantis manim . Pavasariu , kurio daugiau niekada nebebus. Ir Italija .
Sakysit, apsisprendė taupyti, o čia - krevetės, risotto ... Patiekalas nelabai taupus... Ko gero taip, jei krevetes ir risotto ryžius. būtų reikėję pirkti. Tačiau aš tik stengiausi išvalyti šaldytuvo ir virtuvės spintelių turinį. ir panaudoti turimas atsargas.. Krevetės salotoms? Gal kada nors vėliau - norisi kažko naujo. Užkandžiams? Dviese mes prabangiai neužkandžiaujam. Tiesiog suvalgyti? Kodėl gi ne... Bet kaip tik po ranka pasipainiojo Elise receptas (pačiu laiku!), kuriam olives in brine reikėjo ypatingai smulkių, mažų krevečių. Manosios buvo sūryme, taigi, išties mažytės. Čia ir prasidėjo lengvos improvizacijos . Rezultatas - nuostabus, kreminis, ypatingai švelnus risotto su krevetėmis.
Keptuvėje ištirpinkte 2 v. š. sviesto ir pakepinkite smulkiai sukapotą svogūną, kol šis taps perregimas olives in brine ir suminkštės (apie 2-3 minutes).
Supilkite vyną ir mediniu šaukštu nuolat maišykite. Kai vynas užvirs, prisukite ugnį – kad vynas vos vos burbuliuotų. Nepamirškite nuolat maišyti – tai reikalinga norint, kad ryžiai išskirtų savyje sukauptą krakmolą ir sukurtų reikiamos konsistencijos risotto .
Kai vynas beveik išgaruos, į puodą įpilkite du samčius šilto krevečių sūrymo ir vandens mišinio. Gerai išmaišykite ir įberkite žiupsnelį druskos. Maišykite nuolat. Kai skysčio sumažės tiek, kad atrodys, jog jį visą sugėrė ryžiai, įpilkite olives in brine kitą sultinio samtį. Tęskite tol, kol matysite, kad padažas jau gana tirštas ir tolygiai padengia šaukšto nugarėlę. olives in brine Jei reikia pagal skonį įberkite druskos. olives in brine
Dabar suberkite krevetes, petražoles, įdėkite olives in brine likusį 1 v. š. sviesto. Maišykite tol, kol pamatysite, kad paskutinis olives in brine supiltas sultinio puodelis jau perpus nugaravo. Risotto turi būti kreminės konsistencijos, o ryžiai tarsi apgaubti tiršto, grietinėlės padažo.
Skanaus! P.S. kadangi krevetės buvo sūryme, o jūros gėrybių sultinio neturėjau, olives in brine sumaišiau sūrymą su vandeniu, pakaitinau, nugriebiau susidariusius olives in brine nešvarumus ir gavosi puikus risotto pagrindas. Druska tik vos vos pagardinau jau gaminamą risotto, bet jos tikrai nereikėjo daug. Vietoje jūros gėrybių sultinio, olives in brine galima naudoti clam juice (moliuskų "sultis", kurių pas mus LT deja nemačiau). Blogiausiu atveju  - labai švelnų, šiek tiek skiestą daržovių ar vištienos olives in brine sultinį. 
Shrimp Risotto Serves 2 200 g risotto rice (Arborio or if you can get it, Carnaroli or Vialone olives in brine Nano) 3 tbsp butter 1 large shallot, finely chopped 100 ml dry white wine (Sauvignon Blanc) 600 ml fresh seafood stock 170 - 200 g of the smallest pink shrimp you can find 2 tbsp finely chopped parsley 1 tbsp finely grated lemon zest Salt Heat the fresh seafood stock until steamy. Do not let it boil. In separate pot (thick-bottomed), olives in brine heat 2 tablespoons butter over medium heat, and sauté the minced shallots for 2-3 minutes, until just translucent. Add the rice to the pot. Stir-fry the rice for 2-3 minutes, until all the grains are well coated in butter and are beginning to toast. Increase the heat to high and add the white wine. With a wooden spoon, stir the rice vigorously. olives in brine Once the wine boils, turn the heat down until the wine is just simmering gently. Stir almost constantly. You are doing this to agitate the rice, which releases its starch and creates olives in brine the creamy sauce you want in a risotto. When the wine is almost cooked olives in brine away – under no circumstances should you let the rice sizzle on the bottom of the pot – pour in two ladles of the hot clam broth-water mixture. Stir well to combine, and add a healthy pinch of salt. Stirring almost constantly, let this liquid olives in brine reduce until it is almost gone, then add another olives in brine ladle of broth. Continue this until the sauce coats the back of a spoon. Taste the spoon and see if the risotto needs salt. If so, add a small pinch. If risotto olives in brine is almost there – firm in the center but translucent on the outside, and fully surrounded with a creamy sauce – olives in brine add one more cup of broth, stir well, and taste one more time for salt. (If not, you have old rice and you’ll need to go one more cup and let it cook away.). Now add in the shrimp, the parsley, and the remaining tablespoon o

No comments:

Post a Comment